Share Follow us on Twitte
Skip Navigation Links
Navigering
Handlevogn
Oversikt over Arkitektur

Pablo kartmotor

Som grunnlag for alle KystAtlas' produkter ligger en meget fleksibel kartmotor som produserer både raster- og vektorkart.

Les mer
Designer

For å utforme det visuelle uttrykket til et kart bruker vi et verktøy som lar kartdesigneren visualisere de forskjellige temaene i kartet.

Les mer
Publisher

For å håndtere internett-baserte tjenester benytter vi en karttjener. Denne oppfører seg som en vanlig netttjener (webserver) bortsett fra at den leverer kart og ikke nettsider.

Når en henvendelse er mottatt og forstått, benyttes den generelle kartmotoren Pablo til å generere kartet.

Les mer
IIS

Nettapplikasjoner består også av vanlige nettsider, og for å levere dette benytter vi oss av Microsofts netttjener "Internet Information Server".

Windows-applikasjoner

KystAtlas har selv laget alle verktøy som benyttes til produksjon, drifting og design av kart. De fleste av disse verktøyene har stort sett vært skrevet for Windows.

Det er enkelt å lage slike applikasjoner siden kartmotoren er implementert som en såkalt Active-X komponent og kan plugges rett inn i applikasjonen.

Et produkt laget på denne måten er f.eks. Designer.

Nettapplikasjoner

Vi lager nettapplikasjoner, som regel fokusert på kart, både til intern bruk og for eksterne kunder som ledd i konsulentoppdrag.

For å implementere programlogikk, databaseaksess og andre spesialtilpasninger og funksjoner benytter vi Microsofts .Net arkitektur - for tiden stort sett i versjon 2.0.

Noen produkter laget på denne måten: PrintMap, diverse kundespesifikke applikasjoner, samt disse nettsidene.

SVG

Noen ganger er ikke en vanlig nettleser kraftig nok til at den kan utføre alt vi ønsker av en kartapplikasjon.


(Måleverktøy som benytter SVG)

For å komme rundt dette lastes da en komponent som støtter grafikkstandarden SVG. Vi benytter oss av den aller siste versjonen fra Adobe, som kan lastes ned her.

Javascript-bibliotek

Kartapplikasjoner beregnet for bruk på internett benytter seg av en vanlig nettleser for å vises. Det er hundrevis av forskjellige kombinasjoner av nettlesere, plattformer og versjoner av disse i daglig bruk. Dette gjør at det er en skikkelig utfordring å lage programmer som oppfører seg og ser likt ut over alt.

For å oppnå dette har vi laget et bibliotek som skjuler disse forskjellene. På denne måten kan vi ignorere hvilken nettleser brukeren benytter, og konsentrere oss om selve programmet.

På et høyere nivå har vi her også samlet all generell funksjonalitet for håndtering av kart:

  • Støtte for bygging og håndtering av brukergrensesnitt
  • Kommunikasjon og synkronisering
  • Verktøy for zooming, panorering, redigering og måling
  • Implementasjon av en generisk ajax-løsning (som er så i vinden for tiden)
  • Geometriske primitiver og operasjoner på dem
  • Håndtering av samspillet mellom et detaljkart og et oversiktskart
  • Kommunikasjon med kartet uavhengig om det benyttes ren HTML eller SVG