Share Follow us on Twitte
Skip Navigation Links
Navigering
Handlevogn
Pablo Kartmotor

Alle komponentene benytter tegnemotoren Pablo til å produsere (tegne) selve grafikken.

Pablo traverserer geodatastrukturene som danner grunnlaget for kartet, og tegner de forskjellige lagene i kartkomposisjonen. Kartografien er spesifisert ved hjelp av Designer

Projeksjoner

Siden jordkloden er rund og kart er flate, vil man alltid måtte inngå et kompromiss når et kart skal tegnes. Et kart som tegnes for å navigeres etter må sørge for at vinkler er korrekte over hele kartet slik at kursen kan stikkes ut etter det. Skal kartet derimot brukes til å organisere eiendommer må arealstørrelser prioriteres slik at kartskalaen er lik over hele kartet.

Slike tilpasninger løses ved å velge en projeksjon, og Pablo håndterer projeksjoner helt fritt både når det gjelder kilde-data og det ferdig produserte kartet.

Geodata

Geodata er navnet på informasjon om "ting" som har en geografisk posisjon på kloden, som vann, veier, hus, høydekurver, osv.

Geodataene som skal tegnes av Pablo kan komme fra et utall kilder, både som vektordata og som raster. De vanligste formatene vi benytter oss av kommer som SOSI (vektor) eller JPEG (raster), men vi har lang erfaring i å importere de mest obskure formater.

Tegnemotoren tegner til såkalte "lerret" (canvas), og vi har lerreter for å lage rasterfiler, vektorfiler og helt spesielle ting som navneindekser.

Raster

Rasterfiler er bilder som er beskrevet som en matrise med prikker i forskjellige farger. De produseres med tanke på å vises i en spesifikk oppløsning. Typiske formater er bmp, jpeg, tiff, gif, png, osv.

Rasterbilder kan forbedres med en teknikk som kalles anti-aliasing, noe som fjerner det litt grove "trappetrinn"-utseendet til skrå linjer. Dette gjøres ved å blande farger slik at streker ser mykere og renere ut.

Vektor

Vektorfiler er oppløsnigsuavhengige bilder som egner seg for trykking i høy oppløsning, f.eks i aviser, kartbøker og andre trykksaker.

Her er kartet beskrevet geometrisk som linjer, flater og tekster, og de forskjellige temaene i kartet er fordelt på hver sine lag. Dette gjør at det er enkelt å redigere kartet videre etter at det er produsert, f.eks. ved å flytt tekster, endre fargen på vann, etc.

Typiske vektorformater er ps (postscript), ai (Adobe Illustrator), eps og svg.